Награда Golden Superbrand Serbia

Част нам је да вас обавестимо да је Византолошком институту САНУ 13. 06. 2016. године, у хотелу Метропол, свечано уручена награда Golden Superbrand Serbia за велики допринос науци и култури у земљи. Том приликом посебно су истакнути напори Византолошког института САНУ у организацији  23. међународног конгреса византијских студија, научног догађаја од посебне важности како за домаћу и светску византологију, тако и за Републику Србију.

Нови европски академци из Србије

Престижна Европска академија наука и уметности са седиштем у Салцбургу изабрала је ових дана на изборној скупштини нове чланове међу којима и неколико научника из Србије. Нови европски академци из области друштвено-хуманистичких наука су историчар Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, професор Факултета политичких наука др Драган Симеуновић и економиста др Негослав Остојић. Из области медицинских наука у Европску академију наука изабрани су професор др Бранислав Милановић са Медицинског факултета у Београду, док је из области техничких наука та част припала професору др Томиславу Игићу са нишког универзитета. Европска академија наука основана је 1990. године и у свом саставу има 37 добитника Нобелове награде.

М.П.

Саопштење Научног већа Византолошког института САНУ

Промоција зборника ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ-Mélanges offerts à Mirjana Živojinović I-II

Част нам је да вас обавестимо да ће се промоција зборника ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ-Mélanges offerts à Mirjana Živojinović I-II одржати у уторак, 2. фебруара у 13 часова, у свечаној сали САНУ. О књизи ће говорити академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, проф. др Миодраг Марковић,  дописни члан САНУ и др Дејан Џелебџић, научни сарадник Византолошког института и уредник зборника.

Актуелно

Задовољство нам је да објавимо да Српски комитет за византологију и Византолошки институт САНУ организују традиционалну, шесту по реду, Националну конференцију византолога, која ће се одржати од 18. до 20. јуна 2015. године у Београду.
Конференција ће се састојати из три дела.
Tематски део носи наслов Краљевство и архиепископија у српским и поморским земљама Немањића. У сусрет осамстогодишњици постанка краљевства и самосталне помесне цркве. Други, општи део конференције предвиђен је за Византолошке теме. У трећем делу учесници ће моћи да у оквиру дискусионог форума изложе саопштења на тему Изазови савремене византологије.
Организациони одбор конференције чине др Ђорђе Бубало, др Смиља Марјановић Душанић, др Срђан Пириватрић, др Милан Радујко и д-нд Милош Цветковић (секретар).
Програм конференције можете преузети овде.

plakat