Награда Golden Superbrand Serbia

Част нам је да вас обавестимо да је Византолошком институту САНУ 13. 06. 2016. године, у хотелу Метропол, свечано уручена награда Golden Superbrand Serbia за велики допринос науци и култури у земљи. Том приликом посебно су истакнути напори Византолошког института САНУ у организацији  23. међународног конгреса византијских студија, научног догађаја од посебне важности како за домаћу и светску византологију, тако и за Републику Србију.

Нови европски академци из Србије

Престижна Европска академија наука и уметности са седиштем у Салцбургу изабрала је ових дана на изборној скупштини нове чланове међу којима и неколико научника из Србије. Нови европски академци из области друштвено-хуманистичких наука су историчар Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, професор Факултета политичких наука др Драган Симеуновић и економиста др Негослав Остојић. Из области медицинских наука у Европску академију наука изабрани су професор др Бранислав Милановић са Медицинског факултета у Београду, док је из области техничких наука та част припала професору др Томиславу Игићу са нишког универзитета. Европска академија наука основана је 1990. године и у свом саставу има 37 добитника Нобелове награде.

М.П.

Саопштење Научног већа Византолошког института САНУ

Промоција зборника ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ-Mélanges offerts à Mirjana Živojinović I-II

Част нам је да вас обавестимо да ће се промоција зборника ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ-Mélanges offerts à Mirjana Živojinović I-II одржати у уторак, 2. фебруара у 13 часова, у свечаној сали САНУ. О књизи ће говорити академик Љубомир Максимовић, потпредседник САНУ, проф. др Миодраг Марковић,  дописни члан САНУ и др Дејан Џелебџић, научни сарадник Византолошког института и уредник зборника.

Актуелно

Задовољство нам је да објавимо да Српски комитет за византологију и Византолошки институт САНУ организују традиционалну, шесту по реду, Националну конференцију византолога, која ће се одржати од 18. до 20. јуна 2015. године у Београду.
Конференција ће се састојати из три дела.
Tематски део носи наслов Краљевство и архиепископија у српским и поморским земљама Немањића. У сусрет осамстогодишњици постанка краљевства и самосталне помесне цркве. Други, општи део конференције предвиђен је за Византолошке теме. У трећем делу учесници ће моћи да у оквиру дискусионог форума изложе саопштења на тему Изазови савремене византологије.
Организациони одбор конференције чине др Ђорђе Бубало, др Смиља Марјановић Душанић, др Срђан Пириватрић, др Милан Радујко и д-нд Милош Цветковић (секретар).
Програм конференције можете преузети овде.

plakat

Архива догађаја
 • Професор Бечког универзитета, г-ђа Клаудија Рап, одржала је предавање на тему: “Author, Text and Audience in Byzantine Literature: the Example of Hagiography” Предавање се одржало у Свечаној сали Универзитета у Београду 20. марта 2015.
 • Промоција 50. јубиларног броја Зборника радова Византолошког института посвећеног директору института, академику Љубомиру Максимовићу, одржала се у уторак, 03. марта 2015. године, у Свечаној сали САНУ, с почетком у 13h. На промоцији су говорили проф. емеритус др Атанасиос Маркопулос, академик Момчило Спремић и др Бојана Крсмановић, уредник 50. броја Зборника..
 • Професор Албрехт Бергер (Универзитет у Минхену) одржао је предавање Between glorious past and apocalyptic expectation: Living in Byzantine Constantinople као гост Византолошког института САНУ, у четвртак, 19. јуна 2014. године, у сали бр. 2 САНУ, у 18 часова.
 • Из штампе је изашла 43. књига посебних издања Византолошког института Црквена политика Византије од краја иконоборства до смрти цара Василија I, аутора др Предрага Коматине, научног сарадника института.

 • Фредерик Лаурицен (Фондација за религијске науке Ђовани XXIII, Болоња) одржао је предавање Paraphrasis as interpretation: Psellos and a canon of Cosmas the Melodist (poem 24 Westerink), као гост Византолошког института, 26. јуна 2013. године.
 • Промоција зборника Византијски свет на Балкану I-II, одржана је 02. априла 2013. године, у Салону клуба САНУ, на којој су говорили академик Александар Лома, проф. др Миодраг Марковић и један од уредника зборника, др Бојана Крсмановић, заменик директора Византолошког института.
 • Професор Михаел Гринбарт (Универзитет у Минстеру) одржао је предавање Spoken word in context: Performing speeches at the Byzantine court, као гост Византолошког института, 09. октобра 2012. године.
 • Антоније Емил Н. Тахиаос, инострани члан САНУ, одржао је предавање Византијско наслеђе у словенском свету – прихватање и дијалектички процес, као гост САНУ, 01. јуна 2012. године.
 • Професор Христо Матанов (Универзитет ''Свети Климент Охридски'', Софија) одржао је предавање Порекло севастократора и деспота Дејана и његове породице: реинтерпретација, као гост Византолошког института САНУ, 09. маја 2012. године.
 • Византолошки институт САНУ организовао је научну трибину 26. и 27. априла 2012. године, на којој су представљена саопштења колега из Србије који су учествовали на 22. међународном конгресу византолога одржаном у Софији 22-27 августа 2011. године.
 • Рут Макридис, професор византијских студија у Центру за византијске, османске и новогрчке студије Универзите